Снимка: Булфото
fallback

Официален хонорар от 136 000 лева взимат учители или експерти, за да участват в колектива, който пише един учебник. Това обяви просветният министър Анелия Клисарова пред bTV. Тя обясни, че става дума за легални суми, на които се плащат данъци. Клисарова призна и че е чувала за получаване на бонуси от учители, за да изберат определен учебник, по който да преподават в клас.

Министърът на образованието потвърди намерението на държавата да въведе единни учебници за децата от първи до осми клас. Тя отхвърли упреците, че така ще се генерира още по-голяма корупция в сектора.

Клисарова призна, че при сегашната система на избиране на учебници министерството на образованието няма възможност да влияе върху съдържанието на материала. „Всяко издателство участва в конкурс на МОН за учебниците, но ние не можем да гарантираме съдържанието на учебника“, каза тя и допълни, че министерството единствено може да реши кой учебник е по-добър от друг.

Просветният министър не скри и разочарованието си от качеството на образованието. Тя разказа за куриозен случай, при който в МОН е получена молба от студент за отпускане на стипендия, озаглавена „мУлба“.

Клисарова обяви, че седем от най-пострадалите училища от потопа във Варна и Добрич ще бъдат спешно ремонтирани. До 15 септември те ще са готови да приемат ученици. Средствата за ремонтите ще дойдат от заделените в бюджета допълнителни 100 милиона лева за образование.

По малко си събирам багажа, призна просветният министър на въпроса дали се приготвя за края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

До Авторското правоОтиваш в някаква филосовско-религиозна плоскост. Може и да си прав, но за себе си. Тук говорим за обществени отношения. Има по-добри и по-лоши обществени модели. Няма идеални на този свят. Но по-успешните са минали задължително през просветление (възраждане). Образованието е не само важен компонент, а най-важният. Поне от 200 години насам. Преди това религията до голяма степен е играела тази катализираща роля. Без образование няма работници, няма специалисти. Има каменна ера

29

Прорицател

преди 9 години

До Анонимен 14"Дано по-скоро тази хубава земя обезлюдее и да си намери нормални стопани."Щом това ти е желанието, нека обезлюдее твоя дом и да си намери нормални стопани.

28

ВВВ

преди 9 години

До Анонимен 11"Учителите вземат мизерни заплати, но също имат деца и трябва да търсят схеми да се измъкнат от мизерията."Не става въпрос за учителите по училищата, а за групичка изключително привилегиравани връзкари, които най-често не са кадърни да съставят що-годе преподаваем учебник, но вземат огромен хонорар, от който най-вероятно заделят за управниците. Вследствие в училище се появяват ужасни учебници, мъчат се ученици, учители, родители, равнището пада, но нашите хора са се нагушили.

fallback