Снимка: Булфото, архив
fallback

Кандидатстудентският изпит по история на България в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна днес в 9:00 часа.

Мария Василева от Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита. Това са "Църковно-национално движение през епохата на Възраждането" и "Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)".
 
Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1 195.

Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка.

В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

един Българин

преди 9 години

До редовен"Роби, но велики хаха."А на теб кой ти даде право да определяш българите като "роби". В самото ти изказване личи колко си българин. Какво "хаха"? Смешно ли ти се струва робството? Според мен не е смешно. И да наричаш българите-хора с робско съзнание си проличава колко си патриот. Не "редовен" ами "безродник" трябваше да ти е ника. Директен въпрос - Ти уважаваш ли българското в теб? Мрази България щом искаш и възвеличай предателската ти култува щом искаш. Ти си просто един безродник

11

редовен

преди 9 години

..едно изкуствено народно самочувствие, на чувство за принадлежност към един велик народ, който никога не е губил, който никога не е бил свидетел на предателства, несправедливости и т.н. Учим, че турците, които са водили войни с нас са варвари, а боготворим Ханът, който пил вино от черепа на врага си, wtf!? Не казвам, че ние нямаме история, казвам, че никой никъде не споменава и за факторите, които ни принуждават векове наред вече да живеем с робско съзнание. Роби, но велики хаха.

10

редовен

преди 9 години

Знам, че ще ме плюете много, но дори и предвид този риск, искам да кажа, че историята ни е напомпана с изключително много неправилности и грешни интерпретации. Никога не сме учили, че някога сме правили грешки. В нито един учебник не пише, че като народ сме вземали *** решение и че винаги сме си били неспособни да се обединим, винаги се обвиняват чуждите фактори, ние винаги сме жертви на злонамерена конспирация. Това е грешно, de facto, години наред наред едно цяло поколение бива помпен с...

fallback