Снимка: Булфото, архив
fallback

Депутатите от парламентарната образователна комисия дискутираха върху възможността ученическият и детският туризъм и отдих да бъдат регламентирани в отделен поднормативен акт като наредба. Това стана при обсъждането в комисията на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, внесен от Министерския съвет на 4 февруари за първо гласуване, предаде БТА.

Заместник-председателят на комисията Алиосман Имамов от ДПС обясни, че параграф 22 от законопроекта е свързан с организацията на ученическия и детския туризъм.

Мисля, че тази материя може да бъде представена в отделен нормативен акт, заяви Имамов. Той увери, че парламентът няма да вземе решения, които да застрашават сигурността на децата, но отбеляза, че ученическият и детският туризъм трябва да се организират така, че бизнесът да не се откаже от този сектор.

Този въпрос ще бъде обсъден в детайли и конкретните предложения ще бъдат обобщени при второто четене на законопроекта, каза Имамов.

Председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Христо Монов от БСП каза, че приветства да се създадат различни регламенти, в които да се предвиди в какви точно туристически обекти могат да бъдат настанявани деца, например при т.нар. зелени училища. Целта е да се защити най-добрият интерес на детето, който да е над най-добрия интерес на туристическата индустрия, коментира Монов.

Председателят на комисията по образованието проф. Ваня Добрева от левицата посочи, че подкрепя позицията на МОН да отпадне параграф 22 от законопроекта за туризма и добави, че трябва да се разработи поднормативен акт заедно с Министерството на икономиката и енергетиката. В него трябва да се регламентира кой ще носи отговорност и кой осъществява контрол при ученическия туризъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

На турците като Имамов му се ще родния ученически туризъм да тръгне към джамии и други турски "атракции". Затова внася закони, за да промени ученическия туризъм.Дръж се Българийо, че ибрикчиите идват с тяхната "култура".

fallback