Снимка: архив, Булфото
fallback

Скалата за оценява на държавните зрелостни изпити за 12-и клас ще бъде обявена в деня на изпита, а не след проверка на писмените работи, както беше в предишните години,  заяви днес министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Тази година матурите ще се състоят на 21 и 23 май по български език и литература за бъдещите абитуриенти, както и националното външно оценяване за двата предмета в седми клас.

"Много отдавна говорим за матурите, че първо се прави изпита и от резултатите от него така правим скалата, че да уточним коя работа е за средна и коя за отлична оценка, за да се разпределят те равномерно", коментира министър Клисарова.

Тя добави, че вече има натрупан голям опит и е възможно да се направи "един минимум, който да е за "тройка" и съответно под него зрелостниците трябва да повторят изпита.

Това го правим, защото всички говорим за качество в образованието и считам, че това е една първа стъпка към гарантиране на това качество, обясни образователният министър.

На въпрос дали МОН има готовност и нагласа да "вдигне малко летвата за матурите", министър Клисарова отговори, че целта на образователното министерство е да се гарантира, че зрелостниците, издържали матурите, отговарят на стандартите за тези изпити и са грамотни.

По повод на критиките в предишни години от експерти, че 23 точки (23 процента) е много нисък праг, от който започват средните оценки у нас на матурите, а в международните тестове започват от 50 точки, министър Клисарова заяви, че не е важно дали ще са 23 или 50 точки, а е важно да се гарантира качеството на матурите.

Тя уточни, че точките в скалата ще се определят на базата на резултатите от миналата година, но и въз основа на този близо десетгодишен опит от организирането на държавните зрелостни изпити у нас.

Министърът изрази надежда, че след фиксиране на скалата няма да има повече слаби оценки в сравнение с миналата година. 

Министър Клисарова заяви, че въпреки възможността при вдигане на скалата доста ученици да останат под нея, най-важното е матурите да мотивират зрелостниците да учат повече, за да положат успешно изпита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 9 години

STRASHNO BOLNA JENA ! NAMERIHTE KOGA DA KAJETE CHE SKALATA E POVISHENA ! MISLEH CHE MNOGO DOBRE ZNAETE CHE SME V 21 VEK I ZNAETE VUZMOJNOSTITE NA DECATA NI ! SEGA VSICHKO JIVO KATO SE NAPULNI S 2-3 SHTE VIDITE KAKVO SHTE STANE !! NE VI LI E SRAM BE ?! BOLNA OFCA !!!!!

43

Анонимен

преди 9 години

zna4i hi4 ne e 4esno da se vdiga skalata za 3 decata u4at dostatu4no mnogo sus staranie samo i samo da iskarat troika a vie 6te vdigate rezulltata vsi4ki se staraqt i neiskat da budat razo4arovani 4e ne sa vlezli v izbranoto ot tex u4ili6te..pomislete si ako tezi tapaci kudeto sa v ministerstvoto kak ot prepisvane sa izkarali 6 na maturite i sega upravlqvat durjavata ni koqto propada vseki den po nadolo.az mislq 4e na6ite deca sa dostatu4no inteligentni i nie trqbva da se gordeem s tqx

42

ssssssss

преди 9 години

Parvo universittetite vi shte stoqt prazni polovinata shte sme skasani napravete si smetka i vtoro lichno az nqma da se qvq na popravka s skala 50 tochki taka vaobshte ne me motivirate da ucha

fallback