Снимка: Bulgaria On Air

През следващите години се очаква по-голяма специализация във висшето образование, тъй като резултатите досега показват, че университетите, които са намерили своята ниша, постигат по-добри резултати. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Институт „Отворено общество“ Георги Стойчев.

По думите му едно от най-успешните направления е това на инженерните специалности, където завършилите получават едни от най-високите заплати в страната.

По думите на Стойчев в България не може да се говори за монолитно цяло на висшето образование, тъй като има университети, които гарантират почти 100% реализация на дипломантите си, докато други не успяват да го постигнат.

Обновената рейтингова система на висшите училища се ползва преди всичко от кандидат-студентите, които вече могат да правят по-информиран за избор, уточни експертът

От своя страна Министерството на образованието и науката определя чрез тази система частта от държавната субсидия, която да отиде за дадено висше училище. Самите университети пък по-лесно планират дейността си, благодарение на което могат да повишат конкурентоспособността си на българския и международния пазар.

Над половината от висшистите в България не работят по специалността си, заяви Стойчев. Той подчерта, че в направленията медицина, военно дело и в сферата на високите технологии обаче се наблюдава почти 100% реализация, докато при други направления изобщо не се постигат подобни резултати.

Според Стойчев броят на медицинските кадри, които след завършването си не се осигуряват в страна, е около 25%, но не трябва да се пропуска фактът, че голяма част от тези хора са чужденци.

Това, което България може да направи, за да подобри висшето си образование, е да рационализира портфолиото си от направления и да се фокусира върху силните си страни, твърди експертът.

Според него в страната няма излишни университети, а бизнесът трябва да спре да се оплаква, че няма достатъчно кадри в някои сфери. Вместо това трябва да покаже пред студентите добрите перспективи за реализация.

Друга стъпка, която висшите училища трябва да направят, е да се рекламират, както го правят чуждите университети – чрез образователни борси и предоставянето на повече информация.

Относно рейтинговата система Стойчев уточни, че тя непрекъснато се усъвършенства и една от най-богатите в света по брой на индикаторите. Това, което предстои за нея, е по-скоро селектиране на най-добре работещите показатели, така че системата да бъде стабилизирана.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase