Снимка: БТА
fallback

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Oще по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

232

do Manol Glishev

преди 10 години

Твоята окупация на СУ никога не може да доведе до оставка, защото правителството не го засяга пряко дали ще опропастите една учебна година. Губещите са студентите и техните родители, които ги издържат. А вие окупаторите ще си останете същите *** като вашия вожд Айнщайн Ушанката.

231

Мунчо

преди 10 години

Ей, интелигенцията! Кви ги вършите? :) Малко се позамислете, защо Ви се пращат бедите и вижте дали "случайно" Богът на Вашите деди, българските светии като св.св. Борис-Михаил, Кирил и Методий, Йоан Рилски, Евтимий Търновски и още няколко хиляди такива, не е жив... Вземете, "междудругото" така, да прочетете тая голямата книга, дето викат, че била Книгата на книгите - Библията и вижте дали няма малко да ви се проясни... А не е лошо и да видите, кой "аджаба" е тоя Св. Климент Охридски...

230

нямам думи

преди 10 години

Тук май пишат предимно червени мижитурки... Заслужавате цялата тая помия, която се случва в страната. Та има ли по-големи терористи от БКП?!

fallback