Снимка: M Репортер

Родители на третокласници са възмутени от задача в учебно помагало по математика на издателство „Просвета“, защото децата трябва да пресмятат ”българи и роми”.

В учебника има задача със следното условие: “В квартал “Изгрев” живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал “Изгрев?”.

Има и втори вариант на задачата, в който “ромите” отново са 363, а “българите” – с 27 по-малко, като отново се пита колко “българи” живеят в квартала.

Според родители, цитирани от Нова телевизия, не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани.

Според директора на издателството Никола Кицевски обаче няма проблем.

„Аз не виждам нищо нередно. А освен това точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на десетилетието на ромското включване. Тогава имаше писмо от министерството, в което се казваше, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, което означава да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. А за да започнат да разбират, трябва първо да научат, че има различни етноси, тоест в учебниците трябва да започнат да се споменават и други етноси освен българския. И това е нормално”, заяви той по Нова телевизия.

Според него задачата е оценена като толерантна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase