Снимка: БТА
fallback

Образованието е един от най-важните фактори в модерното общество, а мисията му е видоизменена заради начините, по които хората общуват и имат достъп до знание, обществото е различно и целта не е да се осигури количественото знание, каза проф. д-р Кристиан Банков, бивш заместник-ректор в Нов български университет в ефира на Bulgaria On Air.

„Образователната система произвежда деца без бъдеще заради липса на знания - почти половината деца в България са недообразовани“, пък заяви бизнесменът Явор Джонев, председател на „Институт за прогресивно образование“ и гражданска инициатива Диалог в бъдещето.

Необходима е дългосрочна стратегия, за да се осъществи образователната реформа в България, защото с мандата на едно правителство няма как да се усети промяна, категорично заявиха Банков и Джонев. Трябва да се създаде национален съвет за образователна реформа, който ще обедини не само преподавателите и бизнеса, но и други заинтересовани страни, смятат те.

В тази сфера преквалифицирането е с изключителна продължителност и присъстват навиците от 1989 г., смята Банков. „Това, което социализмът е изградил като манталитет, сега се възпроизвежда“. По думите му трябва да се насърчи академичното развитие и да се преодолее завареното положение на обожествяването на професора, чието мнение никой не може да оспори – „необходима е децентрализация в системата“.

Важно е проследяването на развитието при студентите след завършване на университета, въпреки че може да не е правдоподобно, каза бившият зам.-ректор на НБУ. Той обясни, че 73% от студентите работят по време на обучението си и е необходимо да се промени системата, така че да не се изисква постоянно физическо присъствие.

Университетите трябва да се вслушват в това, което търсят компаниите, но от друга страна трябва да изпревари това търсене и да се превърне в един от източниците на иновации, за да не слугува на бизнеса, смята Банков.

В IT сектора например има сериозен недостиг на кадри, както количествено, така и качествено, каза Джонев. „Основната ни теза е промяна в същността на образованието – общуването между преподавателя и студента. Необходимо е да се измести фокусът върху компетентностите, които обединяват знания и умения, защото сега всичко е съсредоточено основно върху знанията и много малко върху уменията“, смята бизнесменът.

За подобряване на образователната система в България, Джонев предложи някои мерки. Първата е да се публикуват данни за състоянието и резултатите й. Трябва да се постигне единодушие за задължително образование на всички деца до завършване на гимназията. „В момента има някои, които въобще не стъпват в училище, поради различни причини, но има и такива, които присъстват без никакъв ефект“, коментира още той.

Европейското финансиране в следващия програмен период (2014-2020) може да осигури необходимите средства за дългогодишно устойчиво финансиране и професионализиране на учителската професия, защото децата имат нужда от най-добрите педагози, каза още Джонев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 10 години

Както повечето неща в тоз живот образованието е форма на инвестиция. Ако инвестираш мъдро ще имаш възвращаемост. Ако го направиш по съвет от тълпата или за удоволствие резултатите са си на твоята глава. Така, че образованието, като всяко нещо на тоз свят, се прави с мярка. А сертификатите и дипломите в повечето случай са бизнес на сертифициращите а не на сертифицираните ;-).

51

Мей-мей

преди 10 години

Това,че част от децата заминават за чужбина да търсят по-добра реализация не е проблем само на България.Трябва да се обърне сериозно мвимание на основното и средно образование.За съжаление без работеща икономика,всякакво образование се обезсмисля.Категорично съм против да се спонсорира от държавате висшето образование,като за всички е ясно,че половината завършили заминават в чужбина.За подпомагане има студентски заеми,които после трябва да се връщат.

50

БЪЛГАРИН

преди 10 години

Качеството на образованието трябва да се подобри, това е факт,НО не може да се произвеждат специалисти,които не са необходими на страната,само и само преподавателите да имат работа.Другото важно е,че трябва да има закон ,който задължава завършилите на държавна издръжка специалисти да работят определен период задължително в България,като компенсация за образованието си и тогава да имат право да заминават за чужбина или в частния бизнес!

fallback