Матурата тази година беше усложнена. Снимка: Impact press group

Интерпретативно съчинение или есе по темата "Слепота и прозрение" върху разказа “Дядо Йоцо гледа“ от Иван Вазов е темата на поправителната сесия на държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Около 3000 зрелостници получиха слаба оценка на матурата на 21 май тази година и могат да се явят на проправката. В тази изпитна сесия могат да се включат и кандидатите, които не са издържали матурите в предишни години.

На 21 май тази година зрелостниците отново писаха по тема от творчеството на Вазов. "От здравия разум до поетическото безумие" по романа "Под игото" от Иван Вазов беше темата, по която те можеха да разсъждават.

Матурите се организират от 2008 г., а през тази година МОМН усложни формата на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, като в него имаше повече отворени въпроси - за работа с текстове и за извличане на информация от тях.

Точно с усложняването на изпита и трудната тема за интерпретатитвно съчинение или есе беше обяснен високият брой на зрелостниците със слаби оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase