Трябва да се създаде профил на преждевременно напускащите училище. Снимка: архив Булфото

Шестстотин деца от 1-ви до 12-и клас са отпаднали от училище през втория срок на учебната 2011-2012 година, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Процентът на преждевременно напусналите училище у нас, които са на възраст между 18-24 години, е 14,7% за 2009 година, а за 2010 г. намалява до 13,9 на сто. Тези нива са под средните за ЕС, коментира тя.

По данни на Националния статистически институт през 2011 г. от училище са отпаднали 19 400 деца, а министерството на образованието съобщава за 15 000 напуснали, допълни председателят на Синдиката на българските учители.

Данните показват, че по този показател страната ни е на добра позиция в сравнение с останалите европейски държави. Въпреки това обаче до 2014 г. процентът на напусналите училище у нас трябва да бъде намален до 11 на сто, посочи Такева.

По нейните думи има пряка връзка между младежката безработица, ранното отпадане от училище и несъответствието на нуждите на бизнеса и предлаганите на пазара на труда кадри.

България е сред страните с най-високи нива на безработица на преждевременно напусналите училище - между 70 и 80%.

По думите на Такева през последните години броят на децата, напускащи преждевременно училище намалява, заради мерките, които се прилагат.

Според нея, за да се ограничи ранното отпадане от училище трябва да се създаде етнически и социален профил на отпадащите ученици. Такева апелира също да се спазват законите и да се санкционират строго всички родители, които нарушават конституционното право на детето за образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase