Снимка: архив Булфото

Министерството на образованието и науката стартира нов проект за квалификация на ученици от професионалните гимназии и студенти.

Той ще бъде разработен съвместно с бизнеса и цели по-добрата практическа подготовка на младежите. Бюджетът му е 90 млн. лева, а продължителността - 2 години.

Средствата се отпускат по европейски програми за социално развитие.

За гимназистите са предвидени 240 часа практика в определена фирма, за да се запознаят с дейността на компаниите, работните им порядки и след завършването си да са по-конкурентноспособни на пазара на труда.

Бюджетът на програмата за средните училища е 30 млн. лева и в нея ще могат да се включат 53 670 младежи от професионалните гимназии.

В програмата за студенти ще могат да участват до 73 300 младежи от всичките 51 висши училища в страната.

Одобрените за участие ще имат възможност да навлязат в работата на компанията, която са избрали. Те ще имат специално назначен наставник, който да им разяснява основните дейности и работни процеси в организацията. Студентите ще бъдат насърчавани да вършат и практическа дейност, за да могат да приложат наученото в университетите.

Менторите пък ще получават заплащане в рамките на бюджета на програмата, за да имат интерес фирмите да участват. Една от основните цели на програмата е част от участниците да останат на постоянна работа във фирмите, в които стажуват.

Регистрацията за участие става по интернет. Студентите и бизнес организациите могат да създадат профил с информация за себе си и дейността си. Младежите ще посочват уменията и интересите, за да могат фирмите да изберат най-подходящите за работа при тях.

През март ще стартира и програма за приравняване на учебния материал в университетите с изискванията на трудовия пазар у нас.

От бизнеса все по-често изразяват притесненията си, че висшите ни учебни заведение не произвеждат достатъчно квалифицирани кадри.

Работодателите нееднократно призоваваха министерството на образованието да стимулира младежите да изучават специалности, за които има търсене на трудовия пазар, а не да излизат висшисти, за които няма професионална реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase