Снимка: Архив Булфото

„Около 63 000 се очаква да са първокласниците за новата учебна година, като около 10 000 от тях ще са в София“, заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя присъства на съвещание с директорите на софийските училища заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и с началника на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

В края на август министър Сергей Игнатов заяви, че около 2 000 деца не са записани още от родителите им в първи клас.

Дамянова коментира, че има различни причини за това – някои семейства са се премествали в страната, а имало и родители, които не са спазили сроковете за записване. Тя допълни, че проблемът не е ограничен само сред ромите.

В същото време се оказва, че някой родители са записали децата си в повече от едно учебно заведение, за да се презастраховат.

Записването продължава, училищата трябва да подадат официална информация за броя ученици до 30 септември.

По повод на националната кампания "Училище без тежест" за олекотяване на ученическите раници, Дамянова посочи, че в различните области на страната училищата са взели различни мерки.

Кампанията предвижда учениците да използват два комплекта с учебници, като вторият - ще са стари учебници за занятията в клас.

„Използването на втори комплект от учебници не е задължително за всички училища, а и родителите ще решат дали децата им да използват в клас старите учебници или ще си носят новите от вкъщи“, уточни заместник-министърът.

По думите й може на един чин две деца да учат по един учебник.

Още по темата

„Училищните настоятелства и педагогическите съвети са взели решения за купуване на шкафчета за учебниците, като например в област Ловеч в някои училища ще се използва по една тетрадка за работа в клас и за домашна работа“, каза Дамянова.

Тази година няма заповед от образователния министър 15 септември да започне навсякъде в 09,00 часа, затова всяко училище ще може само да прецени кога да бъде откриването.

„Не е редно това, има много училища в страната, които учат на две смени и например във Втора английска гимназия в София, която ще е в нова сграда, церемонията ще е в 10.00 ч“, посочи Дамянова.

За сметка на това обаче при откриването на учебната година ще бъдат запазени ритуалите с националния химн и издигането на националното знаме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase