Кандидатстудентският изпит по френски език в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщиха от висшето училище.

Изпитът е писмен и обхваща изучавания в средното общообразователно училище граматически материал. На изпита
кандидатите ще пишат диктовка, ще превеждат текст и ще решават комплексен езиков тест.

Диктовката, с обем от 15-20 стандартни машинописни реда, има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема  френската устна реч и владее френския правопис. За диктовката се подбира художествен или журналистически текст от съвременен  френски автор. Текстът се прочита три пъти, а времето за диктовката е 30 минути. Максималният брой точки е 15.

Преводът от френски на български език е с обем от 15-20  стандартни машинописни реда и се прави без използването на  речник. Подбира се публицистичен или художествен текст от съвременен автор, като за превода са предвидени 45 минути. Максималният брой точки е 20.

Комплексният езиков тест цели да провери доколко кандидатите правилно възприемат френската писмена реч, да се проверят  граматическите им знания и умения, както и уменията им за свободно писмено изразяване на френски език. Общото време за  решаването на теста е два часа. Максималният брой точки за него е 55, посочват от СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase