Снимка: БТА

Законът за висшето образование (ЗВО) трябва да е готов до септември.

„Искаме бързо да влязат поправките в Закона за висшето образование, за да хванем новата учебна година, а министърът на образованието Сергей Игнатов има политически ангажимент през септември да предложи новия закон.“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в дискусията, посветена на поправките в закона за висшето образование.

На общественото обсъждане присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков, образователният министър Сергей Игнатов, ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

„В момента проекта за промени в ЗВО е готов да бъде внесен в Министерския съвет“, обяви министър Сергей Игнатов и представи новите моменти в него.

Още по темата

Три са основните промени:

1. С промените се дава правото на всяко висшe училище при прием на студенти самò да признава документите им за предходно образование. При съмнения университетът ще може да сверява информацията с Националния център за акредитация.

По този начин ще се създадат по-добри условия за обучение на чуждестранни студенти, уточни Сергей Игнатов, защото се очаква 2015 г. - 2020 г. да са най-тежките години за българското висше образование, заради ниското ниво на раждаемост.

2. Университетите получават правото да се сдружават с образователни институции на територията на страната и в чужбина. Това е така нареченото право на франчайз, обясни Игнатов.

„След като в България може да има чужди филиали и факултети, защо да не направят това и наши университети“, разясни министър Игнатов.

По думите му в основата на промените е осигуряването на равен достъп до образование за българите.

„Франчайзингът дори образователен, по същество е търговска операция и е добре да е ясно каква е процедурата, която следва едно такова сдружаване“, коментира депутатът Валентина Богданова, член на образователната комисия. 

3. Трета поправка предвижда премахваме на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.

Доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, заяви, че трябва да се помисли повече по формулата "парите да следват студента".

Вицепремиерът Симеон Дянков одобри предложенията за промени в ЗВО. Според него те ще позволят на страната да има по-квалифицирана работна ръка и ще привлече чуждестранни студенти.

„Това са част от предпоставките за привличане на потенциални чуждестранни инвеститори в България от средите на хора, учили и опознали България. От друга страна това ще осигури по-добър финансов ресурс на висшите училища да разработват образователната и научната си дейност“, коментира вицепремиера.

„В която и да е държава, когато се попитат големите чуждестранни инвеститори кое е най-важно при решението им да инвестират в определена държава, те посочват - ниските данъци, стабилната фискална политика, добрата инфраструктура и образованието, и квалифицираната работна ръка“, отбеляза Дянков.

Промените в закона срещнаха одобрение и от ректорите на държавни и частни университети, участвали в кръглата маса.

Те предложиха да се помисли и в посока повече правомощия за Съвета на ректорите.

Проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, поиска Съветът да бъде помощник на министерството, да има сграда, в която ректорите да се събират.

„Това ще е гарантирано в новия закон“, заяви премиерът Бойко Борисов и добави: „Престижът идва от вас, ние трябва да създадем условията."

Министър-председателят поиска от ректорите да уточнят какви предложения имат и да ги внесат в Министерството на образованието.

Министър Игнатов заяви, че до края на юни очаква още промени в текстовете на закона, следствие на широката дискусия по промените на ЗВО, която тепърва започва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase