Снимка: Pixabay
fallback

Учени разработват алгоритъм с изкуствен интелект, който да може да интерпретира звуците на прасета, с цел да създадат инструмент, който може да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните.

Алгоритъмът ще има за цел потенциално да предупреждава фермерите за негативните емоции при прасетата, ще следи общото им състояние, споделя пред Ройтерс Елоди Мандел-Брифър, поведенчески биолог от Университета на Копенхаген.

Ученият работи с екип от други европейски страни и създава алгоритъм, който да проследи емоциите на прасетата -  като щастие или вълнение, или отрицателни емоции, като страх и дистрес, използвайки аудио записи и поведенчески данни от прасета в различни ситуации, от раждането до смъртта им.

Различните звуци представляваха емоции в целия спектър и отразяваха положителни ситуации, като сгушване с котила, кърмене на майките им, тичане и събиране със семейството до негативни ситуации, вариращи от битки на прасенца, смачкване, кастрация и чакане в кланицата, пише The Guardian.

"Емоциите на животните са ключови за тяхното състояние, но ние не ги измерваме много във фермите", каза тя.
 
Краткото грухтене обикновено показва положителни емоции, докато дългото сумтене често сигнализира за дискомфорт, като например когато прасетата се блъскат едно друго до коритото. Високочестотни звуци като писъци или цвилене обикновено означават, че прасетата са стресирани, например когато изпитват болка, бият се или са разделени едно от друго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

милте урки

преди 1 час

колко грижа само за тях!

12

Гошо

преди 2 часа

Критикували един палач за лошото му отношение към осъдените на смърт. Той отишъл при поредният осъден и казал: гъди, гъди утре ще те бесим....

11

Пешо Питанката

преди 2 часа

Интереснооо....А дали ще седят емоционалното и когнитивно развитие на Шиши ?Един мой приятел доктор - мелиоратор с барбекю живо се интересува от този въпрос....

fallback