Снимка БГНЕС, архив
fallback

Севернокорейският първи дипломат Чое Сон Хуи разкритикува новия екип за наблюдение на санкциите, ръководен от САЩ, като „незаконен и нелегитимен“ и предупреди страните, участващи в структурата, че ще бъдат изправени пред „скъпа цена“.

Единадесетчленният екип беше определен по-рано този месец, след като през март Русия наложи вето на подновяването на групата от експерти на ООН, която наблюдава международните санкции срещу Северна Корея, наложени заради забранените ѝ ядрени и оръжейни програми.

След руското вето Южна Корея и нейните съюзници работиха за прилагането на различни методи за наблюдение на санкциите, което доведе до сформирането на новата група - в която влизат Съединените щати и Япония.

Подобен механизъм за наблюдение е „напълно незаконен и нелегитимен“, заяви севернокорейският външен министър Чое Сон Хуи в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

„Самото му съществуване представлява отричане на Устава на ООН“, каза той.

Критиката идва по повод на доклад на южната шпионска агенция, според който Северна Корея е изпратила „широкомащабен“ военен контингент в подкрепа на войната на Москва в Украйна, като 1500 души от специалните сили вече се обучават в Русия.

Сеул също така твърди, че Пхенян е изпращал оръжия на Москва, за да ги използва срещу Киев.

В неделното изявление Чое не засегна предполагаемото разполагане, докато Пхенян и преди е отричал всякаква търговия с оръжия с Русия, която нарушава санкциите. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 часа

обичам да грухтя.

16

Swisse made

преди 9 часа

Гусито грухти но челото му е много малко за да измисли нещо умно..

15

Анонимен

преди 9 часа

В България има по-увредени хора от Ким Чен!

fallback