Снимка: Pixabay

Куба претърпя второ национално прекъсване на електрозахранването в събота сутринта, часове след като официални лица казаха, че захранването бавно се възстановява, съобщава CNN.

“В 6:15 сутринта настъпи ново пълно прекъсване на националната електроенергийна система“, се казва в публикация в официалния канал на Telegram на Кубинския електрически съюз и добави, че ЕС работи за възстановяването му.

По-рано кубински служители казаха, че малки джобове на електричеството са били възстановени на целия остров, въпреки че не бяха предоставени незабавни числа за това колко хора са включили отново услугата си.

Някои кубинци се оплакаха в социалните медии, че силата им за кратко се е върнала, преди да изчезне.

Спирането на тока заплашваше да потопи управляваната от комунистите нация в по-дълбока криза, тъй като без електричество хората също нямаше да имат течаща вода и охладената храна бързо щеше да започне да се разваля.

Милиони хора останаха без електричество през последните няколко дни, тъй като остарялата кубинска електрическа мрежа многократно се срива.

Спирането на тока в събота последва от спиране на електрическата мрежа на Куба в петък, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, според министерството на енергетиката.

Кубинските власти обвиниха съвкупността от събития от засилените икономически санкции на САЩ до прекъсванията, причинени от скорошни урагани и лошото състояние на инфраструктурата на острова.

В телевизионно обръщение в четвъртък, което беше забавено поради технически затруднения, кубинският премиер Мануел Мареро Крус каза, че голяма част от ограниченото производство в страната е спряно, за да се избегне оставянето на хората напълно без ток.

“Ние парализирахме икономическата дейност, за да генерираме (енергия) за населението“, каза Крус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase