Снимка: архив, БГНЕС

Банките в Австрия вече са с една по-малко, след като акционерите на "Юрам банк" (European American Investment Bank - Euram Bank) вчера са решили на извънредно общо събрание да закрият кредитора, съобщи австрийският ежедневник "Пресе".

Акционерите не са взели доброволно това решение. Службата за надзор над финансовия пазар (FMA) е наредила на банката до 18 октомври или да увеличи капитала си с 25 милиона евро, или да прекрати дейността на банката.

Това е последната от няколкото мерки, които австрийският надзорен орган е предприел срещу банката. От началото на годината банката няма право да сключва нови сделки, но по този въпрос трябва да се произнесе окончателно Федералният административен съд.

Службата за надзор над финансовия пазар обвини банката в нарушаване на законовите разпоредби за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма, както и че не е извършвала анализ на риска, твърдения, които банката отрича.

Финансовият надзор не одобрява и структурата на собствеността на "Юрам банк": девет от дванадесетте акционери на кредитора притежават по малко от 10 процента от акциите му, други двама държат значително по-малко, а само един акционер притежава над 10 процента. Когато акционерите притежават по-малко от 10 процента, те не са обект на контрол. Сред акционерите на "Юрам банк" е и една от най-богатите българки, както и офшорни компании, пише австрийската осведомителна агенция АПА.

През август Службата за надзор над финансовия пазар е назначила администратор, тъй като банката не е изготвила годишните си финансови отчети. Освен това одиторът  Кей Пи Ем Джи (KPMG) не e издал становище по представените по-късно годишни финансови отчети на банката, тъй като са липсвали важни документи.

Банката е управлявала активи на обща стойност 1,2 млрд. евро през 2021 година, а собствените й активи са в размер на 720,6 милиона евро. Основен фокус на дейността на "Юрам банк" са сделките с недвижими имоти.
(Специално за БТА от Цветана Делибалтова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase