Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки, коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външни отношения.

Тя посочи, че Мирният план на Зеленски е какво би могла да отстъпи едната страна и какво другата.

"Но основният въпрос е, как да бъде накаран Путин да участва в такъв тип споразумение. И тази акция в Курс е да даде територии на Украйна, които да замени срещу окупираните от Русия, да имат разменна монета. Въпросът дали Курск може да бъде тази разменна монета. При споразумение и двете страни ще се опитат да се представят като победители. В международните преговори, трайно споразумение се постига, когато и двете страни направят отстъпки", прогнозира Чернева.

Тя обаче не е оптимист, че разговорите за примирие ще започнат скоро и посочи, че според нея най-ранно през пролетта на 2025 година може да се очаква Русия и Украйна да седнат на масата на преговорите.

Защото зимата ще е трудна за украинците - около 70% около гражданската инфраструктура е разрушена, а руснаците дават по около 1500  жертви на ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase