Снимка: БГНЕС
fallback

"Украйна ще каже "Сбогом!" на копейките", това написа киевското издание "Обозреватель", цитирано от novini.bg.

"Днес във Върховната рада (парламента) Националната банка на Украйна внесе законопроект за преименуване на монетната единица на валутата на страната (хривна) от копейка на шаг. С тази крачка ние ще възстановим историческата справедливост, ще прекъснем последната наша връзка със страната агресор и ще финализираме паричната реформа", мотивираха се вносителите на проекта.

"Новите монети ще се обменят с копейките в курс 1:1. Копейките ще останат в обращение до изчерпването на количествата. По този начин ще бъдат спестени много затруднения за гражданите и бизнеса", добавиха от централния депозитар.

"Дизайнът на монетите ще бъде разработен след одобрението на нашия проект", посочиха още от Националната банка на Украйна.

Монетата шаг е била в обращение три пъти в историята на Украйна. Първият - през ХVI – ХVIII век, когато голяма част от днешна Украйна е била под полска власт. Вторият е бил по време на Украинската държава (1918 – 1921 г.). След обявяването на независимостта на Украйна от Москва (24 август 1991 г.) се появиха монети шаг. На 3 март 1992 г. парламентът в Киев утвърди копейката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

БЪЛГАРСКИ ЛЪВОВЕ:

преди 5 дни

... И НИЕ СКОРО ШЕ БИЕМ ШУТА НА ЛЕВА....ХА,ХА,ХАААААААА

146

АЛИ БАБА

преди 5 дни

До До 82-Обмр От една куейкъ и шайба не става

145

ГАНЕВ

преди 6 дни

До АнонименАЛООУ...ОТВОРИ УШИ ...И ЧУЙ....ЯПОНСКАТА ИЕНА...Е С ХИЛЯДА КЪМ ДОЛАРА....НООО...Е ЯПОНИЯ И Е 3та ИКОНОМИКА В СВЕТА..ЦЕЛУВАЙ РЪКА...ЧЕ ТЕ СВЕТНАХ

fallback