Снимка: Pixabay
fallback

Нивото на водата в реките по света през 2023 г. е било най-ниското за последните 30 години, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като цитираха доклад на Световната метеорологична организация (СМО). В документа се казва, че през последните пет години нивото на водата в световен мащаб е било доста под дългосрочната средна стойност.

Намаляването на водните нива се дължи на климатичните промени, задълбочаващо се от метеорологичното явление Ел Ниньо, което се случва на всеки няколко години и влияе върху валежите в световен мащаб.

Миналата година беше най-горещата в историята и ледниците са загубили повече лед отколкото от поне 50 години насам, се казва в доклада на метеорологичната агенция на ООН.

Не всички реки обаче са еднакво засегнати. По данни на СМО водните нива са били под дългосрочната средна стойност в басейните на река Мисисипи в САЩ, на Амазонка в Южна Америка, на реките Ганг, Брахмапутра и Меконг в Азия, както и на други в Източна Африка, северната част на Нова Зеландия, Филипините и Северна Европа.

"Водата е канарчето в мината на изменението на климата", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло. Тя се позова на старата традиция да се води канарче в мина, тъй като птиците губят съзнание по-рано от хората и служат като ранно предупреждение за потенциално фатални нива на въглероден оксид в мината, отбелязва ДПА.

"Получаваме сигнали за бедствие под формата на все по-екстремни валежи, наводнения и суши, които нанасят тежки поражения на живота, екосистемите и икономиките... и въпреки това не предприемаме необходимите действия", каза Сауло.

По данни на ООН 3,6 млрд. души - над 40 на сто от населението на света - нямат достатъчно вода поне един месец в годината.  Според изчисленията на моделите до 2050 г. тази цифра вероятно ще нарасне до 5 милиарда души, отбелязва ДПА.

Докладът на СМО документира, наред с други неща, нивото на водата в езерата и реките, влажността на почвата и измерванията на ледниците и снега.

Много страни не са успели да предоставят данни за проучването, като един параметър включваше данни само за 30 държави. В такива случаи СМО използва изчисления на базата на модели, за да запълни пропуските, но настоява спешно да се съберат повече данни, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 59 минути

3,6 млрд НЕ Е ЦИФРА, а ЧИСЛО! Двете НЕ са синоними! Цифрите са 10 и от тях се образуват числата.

13

Surov ili zelen

преди 1 час

До печен-12 Abe malko po golemi kamani po ustieto pone na 50% ,??? za nacalo ;

12

печен

преди 2 часа

хлебарите са виновни,слагат много вода в тестото

fallback