Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клаудия Шейнбаум положи клетва като първата жена президент на Мексико във вторник, обещавайки да продължи усилията на своя политически ментор и предишен президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, за подобряване на живота на най-бедните хора в Мексико. Шейнбаум, климатичен учен, бивш кмет на Мексико Сити и член на партията Морена на Лопес Обрадор, получи най-много гласове в мексиканската президентска история по пътя към доминираща победа на изборите през юни.

Наред с широката подкрепа, която тя наследи отчасти от популярния Лопес Обрадор, тя ще управлява със супер мнозинство в Конгреса на Мексико. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Историческо е, че за първи път от 200 години имаме жена президент на Мексико - според някои анализатори тя така се превръща в най-влиятелната жена в света. Мексико в момента има нужда от силен лидер и пример за жените и момичетата; има постоянна вълна от насилие, в която жертва са обикновено жените. Има огромно очакване към първата жена президент на Мексико да разреши тези проблеми, към които отиващият си президент не беше никак чувствителен, даже напротив."

Обрадор си отива с огромно одобрение и като негов политически наследник от Шейнбаум се очаква да продължи неговите политики, както заяви самата тя. Може да се очаква промяна в политиката за защита на жени и в разследванията на случаите на десетките хиляди безследно изчезнали, като Шейнбаум е активна в тази кампания от дете, каза Цицелков.

Едно от големите постижения, с които Обрадор се гордее, е борбата му с бедността, като  успя да увеличи тройно минималната работна заплата в страна. Бедността обаче ще остане основно предизвикателство и за Шейнбаум

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase