Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки тигри и лъвове в плен са умрели през последния месец в Южен Виетнам, пише Ройтерс.

Направените им тестове са показали, че са били положителни за птичи грип, съобщиха министерството на здравеопазването и държавните медии.

Две проби, взети от мъртви тигри в Mango Garden Resort в провинция Dong Nai, са дали положителен резултат за щама H5N1 на птичия грип, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването. Двадесет тигъра са умрели в курорта от началото на миналия месец.

Разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците, известна като птичи грип, сред бозайници, включително крави, кучета, котки и дори делфини по целия свят, породи опасения за потенциално предаване от човек на човек.

В съседната провинция Лонг Ан 27 тигъра и три лъва са починали от птичи грип в My Quynh Safari от 6 до 18 септември, съобщиха държавните медии, позовавайки се на провинциалните земеделски власти.

Тигрите в Mango Garden Resort са били хранени с пиле, преди да умрат, каза служител на Центъра за контрол на заболяванията на провинция Dong Nai, в изявление на здравното министерство.

"Вероятно тигрите са били заразени от болно пиле и властите проследяват източника на пилето, за да определят причината". На своя уебсайт Световната здравна организация предупреждава срещу консумацията на сурово или ненапълно сготвено месо и яйца от региони, в които има огнища на птичи грип, поради високия риск от инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase