Снимка: Istock

Начинът, по който се отнасяте към детето си като родител, играе огромна роля за емоционалното благополучие на вашето дете и за вида на връзката, която ще имате с него в дългосрочен план. Последователната, спокойна комуникация и определянето на ясни очаквания могат да създадат по-благоприятна среда за вашето дете.

Как да избягвате да крещите на детето си? Ето няколко изпитани метода:

Направете пауза, преди да отговорите

Поемете дълбоко въздух, за да си осигурите момент между ситуацията и реакцията ви. Тази малка пауза ви помага да се успокоите и емоционално да се регулирате. Освен това този метод ви дава възможност да помислите как да отговорите по по-конструктивен начин. Ако обстановката се „нажежи“ твърде много, кажете на децата си, че имате нужда от „тайм-аут“. Това им показва, че е добре да си вземат почивка, за да управляват чувствата си, и ги учи колко е важно да се справят и със собствените си емоции.

Научете как да „нулирате“ физически

Да се научите как да се нулирате физически може да бъде изключително полезно за спиране на цикъла на викане на вашите деца. Техники за заземяване като дълбоко дишане, разтягане или дори кратка разходка могат бързо да успокоят нервната ви система и да намалят стреса. Когато отделите малко време за физическо нулиране, това създава пауза между дразнещата ситуация и вашата реакция, което ви позволява да се обърнете към поведението на детето си спокойно и ефективно, вместо да прибягвате до викове.

Източник: Как да спрете да крещите на детето? 8 техники, които наистина работят 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase