Нестор Махно Снимка Уикипедия
fallback

Сутринта в четвъртък, 19 септември, руските войски са напреднали в Запорожка област и са влезли в град Гуляй Поле, който по време на гражданската война след разпада на Руската империя е "столицата“ на свободните войници на Нестор Махно.

Както съобщи блогърът и военен наблюдател Юрий Подоляка в своя канал в Telegram, това събитие е предшествано от превземането на други украински позиции северно от село Мартопол.

"Това не е първата подобна атака с ограничени цели в този район. И след всяка атака нашите подразделения се приближаваха до големия населен район на Запорожка област - град Гуляй Поле“, посочва коментаторът.

Според него руските части са овладели първата (най-южна и стояща отделно от останалите) част от Гуляй Поле и се опитват да настъпят по-нататък. Така битките за този град вече са започнали.

В края на 1917 г.Нестор Махно - Бащицата, съзъдава своите въоръжени „свободни селски батальони“. Бие се с всички: с червените, с белите, както и с германската армия, която е окупирала Украйна, съгласно Брест-Литовския мирен договор. „Бий белите, докато почервенеят, бий червените, докато побелеят!“ е лозунг, чието авторство се приписва на Батько Махно.

Водачът на анархистите се прочува със своята теглена от коне каручка, в която на задната табла е монтирана модерната тогава картечница Максим. Нововъведението е наречено тачанка и бързо се утвърждава като широко разпространено бойно средство. Днешният аналог на тачанките са джиповете с картечници на покрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 часа

Руска му работа. Бели, червени, анархия. И накрая пак всичко на едно място.

36

Анонимен

преди 2 часа

"Aнapxuя, мaть nopяgku!" Бaщuцaтa Maxнo

35

ЧовекУчиДокато е жив

преди 3 часа

От този материал научавам, че тачанката е произведение на Махно ! :))

fallback