Снимка БГНЕС

Сърбия ще запази военния си неутралитет, няма да се присъедини към НАТО и няма да въведе санкции срещу Русия, заяви вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин на среща днес с руския президент Владимир Путин, съобщават световните агенции.

„Сърбия, ръководена от (сръбския президент – бел.ред.) Александър Вучич ,никога няма да стане член на НАТО, никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация и никога няма да позволи провеждането на каквито и да било антируски операции от нейна територия. Сърбия не е и няма да стане част от антируската истерия. Ние уважаваме и ценим Русия. Форумът, в който участвам, показва колко е глупаво да се прави опит за изолиране на Русия. Сърбия никога няма да участва в такава политика", каза Вулин в разговора с Путин, проведен в рамките на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Изявлението на Вулин, който е бивш шеф на сръбската разузнавателна агенция БИА, отразява близките отношения между Белград и Москва, въпреки че Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ наложиха санкции на Вулин миналия юли, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици, злоупотреба със служебното положение и разпространяване на влиянието на Русия на Балканите.

"За мен е голяма чест да имам привилегията да говоря с вас", каза Вулин на Путин, като допълни, че срещата е окуражаваща за "всички сърби, където и да живеят".

Сърбия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, въведени заради инвазията в Украйна, въпреки че осъди агресията на Москва. Президентът Александър Вучич заяви, че налагането на санкциите не отговаря на националните интереси на Сърбия.

Вулин посочи още, че Белград е "не само стратегически партньор на Русия, но и съюзник на Русия", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase