Снимка БГНЕС

Камарата на депутатите на румънския парламент одобри правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух "Пейтриът" на трета страна, съобщава Аджерпрес.

Снощи проектът беше одобрен и от Сената - горната камара на парламента.

На днешния вот в долната камара на парламента, който е решаващият в този случай, 245 депутати гласуваха "за", 29 гласува "против", а един се въздържа.

Проектозаконът има за цел да регламентира одобряването на акт на даряване на ракетна система земя-въздух "Пейтриът" в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух "Пейтриът" от Съединените щати.

През юни Върховният съвет за отбрана под председателството на президента Клаус Йоханис реши Румъния да предостави система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

По време на днешните дебати депутатът от националистическия Алианс за обединение на румънците Мирча Келару определи решението за даряване на подобна система като "горещ картоф", като добави, че подкрепя усилията на украинците във войната, която водят, пише 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase