Снимка БГНЕС

Последните проучвания след Националния конгрес на Демократическата партия показват, че Камала Харис изпреварва Доналд Тръмп в надпреварата за президентските избори в САЩ.

Различни анкети дават преднина на Харис пред Тръмп. В проучване на Economist/YouGov, проведено от неделя до вторник, 47% от анкетираните предпочитат Харис, докато 45% са за Тръмп.

Проучване на Yahoo News/YouGov от 22-26 август отчита минимална преднина за Харис с един пункт. Проучване на Morning Consult от 23-25 август сред регистрирани гласоподаватели показва 48% за Харис и 44% за Тръмп.

В анкета на Ipsos, ABC News и The Washington Post, публикувана на 18 август, резултатите са 49% за Харис и 45% за Тръмп. В проучване на CBS и YouGov от същата дата, Харис има три пункта преднина с 51% срещу 48% за Тръмп.

Emerson College публикува проучване на 15 август, което показва 50% за Харис и 46% за Тръмп сред 1000 вероятни избиратели.

Камала Харис е събрала значителна сума от 540 милиона долара в дарения. Въпреки това, едно голямо проучване, проведено от Fox News и публикувано на 15 август, показва, че Тръмп води с 50% срещу 49% сред регистрираните избиратели. Тръмп води и в поне осем други проучвания, но Харис успява да намали разликата.

Проучване на университета в Монмаут, публикувано на 14 август, показва, че ентусиазмът на демократите е нараснал значително след влизането на Харис в надпреварата — от 46% през юни на 85% сега, докато сред републиканците остава стабилен на 71%.

В ключовите суинг щати, които вероятно ще определят изборния резултат, Харис води пред Тръмп с една точка в седем важни щата: Мичиган, Пенсилвания, Уисконсин, Невада, Аризона, Северна Каролина и Джорджия. Има преднина в пет от тези щати, изравнява се с Тръмп в Джорджия и изостава с три точки в Невада, според проучване на Cook Political Report.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase