Снимка Пиксабей

Робот на американската компания Perceptive извърши първата в света операция върху зъбите на жив човек. Както писа сайтът Businesswire, машината извършила напълно автономна операция с помощта на автоматизирана дентална система. Роботът е използвал прибори, система за 3D визуализация на обекти и изкуствен интелект (ИИ).

Според представители на компанията преди процедурата зъболекарят робот сканирал устната кухина на пациента и определил ефективен курс на лечение. Инженерите казаха, че роботът може да изпълнява някои задачи по-бързо от обикновен стоматолог.

Така машината може да постави корони за 15 минути в хода на една операция, докато при традиционното лечение пациентът трябва да посети клиниката два пъти и да се подложи на едночасова операция.

Между другото, през април китайски учени казаха, че роботи, базирани на мека слуз, могат да се използват в минимално инвазивна хирургия за извличане на погълнати предмети. Такъв робот е способен да проникне в много тесни канали с диаметър 1,5 милиметра

Международен екип от учени е проектирал роботизиран треньор за възстановяване на пациенти, претърпели инсулт или черепно-мозъчна травма, съобщава уебсайта на The National Robotarium.

В проучването изследователите са работили с 16 пациенти, които са претърпели инсулт или травматично увреждане на мозъка. Роботът е помагал на пациентите и се оказа, че чрез невронен интерфейс машината може ефективно да прогнозира движенията на пациентите и да им показва реда на изпълнение на упражненията, пише NOVA.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase