Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин заяви, че "икономическите и търговските връзки на Русия с Китай дават резултати, докато посрещаше китайския премиер Ли Цян в Кремъл, предаде АФП.

От началото на конфликта в Украйна Москва гледа на Пекин като на икономически спасителен пояс, като двамата увеличиха търговията до рекордно високи нива. Това се случва в момент, когато Русия е изправена пред тежки икономически санкции от страна на Запада.

"Търговските ни отношения се развиват успешно. Вниманието, което правителствата на двете страни отделят на търговските и икономическите връзки, дава резултати. Нашите държави разработиха мащабни съвместни планове, проекти в икономическата и хуманитарната сфера, които очакваме и за много години напред", заяви Путин на срещата с Ли.

През май Путин посети китайския си колега Си Дзинпин в Пекин. Руският лидер определи партньорството като "стабилизираща сила в един хаотичен свят".

През последните 2 години Западът гледа на двете страни с повишено безпокойство, тъй като те изграждат връзки, стремейки се да упражняват глобалното си влияние в чужбина, отбелязва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase