Снимка: БГНЕС

В турския парламент се стигна до схватка между депутати, при която управляващите и опозицията си размениха удари с юмруци, съобщиха турските медии.

Народният представител Ахмет Сик призова за допускане в залата на колегата му Джан Аталай, който е в затвора по обвинение в организиране на антиправителствени протести.

Видеозапис показва как депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се втурват към трибуната, а десетки други се включват в мелето. Капки кръв опръскаха белите стъпала, които водят до трибуната.

Аталай беше осъден на 18 години затвор през 2022 г., след като беше обвинен в опит за сваляне на правителството. Анкара твърди, че той е организирал общонационалните протести в парка "Гези" през 2013 г. заедно с филантропа Осман Кавала, който също вече е в затвора, и още шестима души. Всички те отричат обвиненията.

Въпреки лишаването си от свобода, Аталай беше избран за депутат през май миналата година, за да представлява Работническата партия на Турция /ТИП/. Парламентът го лиши от мандата му, но на 1 август Конституционният съд обяви изключването му за невалидно.

"Не сме изненадани, че наричате Кан Аталай терорист, както правите с всички, които не са на ваша страна. Но най-големите терористи са тези, които седят на тези места", заяви Сик в речта си.

Заместник-председателят на парламента обяви 45-минутна почивка след боя.

ТИП също така призова за освобождаването на Аталай от затвора. Кавгите не са нещо нечувано в турския парламент. През юни депутати от ПСР се сбиха с депутати от прокюрдската партия ДЕМ заради задържането и смяната на кмет от формацията в Югоизточна Турция заради предполагаеми връзки с терористи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase