Снимка: БГНЕС

Нидерландският клуб Аякс Амстердам и гръцкият Панатинайкос поставиха нов рекорд в международния футбол, след като изпълниха 34 дузпи след равенство 1:1 след два мача и продължение, пише агенция Ройтерс. Аякс излезе победител от маратона с 13:12, продължавайки към плейофния кръг.

Още по темата
Аякс, който спечели с 1:0 в Гърция миналата седмица, допусна гол в 89-ата минута в Амстердам и това доведе до дузпите. В тях пък бе счупен старият рекорд от 32 наказателни удара, в който отново имаше нидерландско участие. Това се случи на полуфиналите на европейското първенство за младежи през 2007, когато "лалетата" надвиха Англия с 13:12.

Новият международен рекорд обаче изостава значително от абсолютния, който е на ниво вътрешни първенства. Той бе поставен през месец май в мач между третодивизионните израелски СК Димона и Шимшон Тел Авив, които си биха 56 дузпи в полуфиналите на турнира за промоция.

Стражът на нидерландците Ремко Пасфеер направи пет спасявания и вкара един гол за победата на Аякс, докато националът Брайън Броби пропусна два удара от бялата точка.

"Пет спасявания са доста, да. Тук-там отразявам дузпи, но чак до такава лудост не бях стигал. Не спрях да вярвам в победата дори и при пропуските на Броби. Това беше странно, тъй като на тренировки той винаги вкарва", заяви Пасфеер след края на двубоя. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase