Снимка БГНЕС, архив

Нов вирус, наречен Оропуче или „вирус на ленивеца“, се разпространява все повече в Европа. Той вече взе 19 жертви досега и експертите предупреждават, че трябва да се тревожим – защото може да стане неудържимо.

За първи път в Европа се съобщава за инвалидизиращ вирус, произхождащ от ленивци и разпространяван чрез ухапвания от насекоми, включително мушици и комари. 12 души са заразени от него в Испания, 5-ма – в Италия и двама – в Германия. Тези, които са дали положителен тест за вируса, наскоро се завърнали от почивка в Куба и Бразилия, пише "скенер нюз".

Няма ваксина за болестта, която произлиза от трипръстите ленивци, нечовекоподобните примати и птиците. Експертите казват, че инфекцията идва от същото семейство болести като вирусите Зика и Денга, които са потенциално смъртоносни. Сред симптомите се включват главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите.

Иначе вирусът не е нов, но досега не е бил заплаха за Европа. Той е открит за първи път през 1955 г. при горски работник, който се е заразил с него, работейки близо до река Оропуче в Тринидад и Тобаго. Първото голямо огнище е съобщено през 60-те години на миналия век в Белем, Бразилия, където са регистрирани 11 000 случая. Оттогава са възникнали многократни огнища на вируса. Смята се, че повече от половин милион души са били заразени с Оропуче, откакто е бил открит за първи път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase