Снимка Пиксабей

Сладкиши с вкус на ананас, съдържащи потенциално смъртоносни количества метамфетамин, са открити в пакети с храна, разпространявани от благотворителна организация в Нова Зеландия , съобщи днес полицията, цитирана от AP.

„В ход е разследване“, подчертаха властите, като уточниха, че считат случая „за приоритетен, като се има предвид рискът за обществото“.

Количеството метамфетамин във всеки бонбон е до 300 пъти по-високо от нивото, което някой обикновено би поел, и може да бъде смъртоносно, според Новозеландската наркофондация - организация за проверка и политика на наркотици, която първа тества бонбоните.

Бен Бъркс Анг, говорител на фондацията, каза, че прикриването на наркотици като безвредни стоки е често срещана техника за трансгранична контрабанда и повече от бонбоните може да са били разпространени в Нова Зеландия.

Сладките са дарени анонимно, според мисията на град Окланд, и са опаковани от добре известна марка.

Сара Хелм, изпълнителен директор на Фондация за борба с наркотиците, каза, че в тестван от тях бонбон съдържанието на метамфетамин е било около 3 грама.

„Обичайната доза за приемане е между 10 и 25 милиграма, следователно този натровен бонбон е съдържал до 300 дози“, каза Хелм и допълни, че приемането на такова количество метамфетамин може да доведе до смърт.

Стимулантът метамфетамин може да причини симптоми като болки в гърдите, тахикардия, делириум, загуба на съзнание, конвулсии и др., посочи Новозеландската наркофондация, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase