Снимка: Bulgaria ON AIR

Участието на алжирката Имане Халиф и тайванката Лин Ю-Тин в боксовите срещи на Олимпийските игри в Париж предизвика разгорещени дискусии не само у нас, но и по света.

"Полът се определя от половите хромозоми, както са ни учили в училище. XY при мъжете и ХХ при жените. Значение имат също половите хормони и редица гени. Би могло човек XY да бъде жена и ХХ да бъде мъж”, сподели проф. Радостина Александрова в предаването “България сутрин”.

Проф. Александрова, която е дългогодишен преподавател по генетика, все пак подчерта , че има и изключения. Трябва да имаме предвид вариантите, които и в момента науката изучава.

При някои случаи има нечувствителност на рецепторите към тестостерона

"Има проблем с гена, който кодира рецепторите. Въпреки наличието на тестостерон, клетките не могат да го усвоят и да реагират. Нямат полза от тестостерона, защото не могат да го усвоят. Известно е като синдром на Морис", посочи още ученият от БАН.

Проф. Александрова добави, че в исторически план е имало случаи, в които мъже са се включвали в женски дисциплини. Тя визира случаи още от 30-те години на миналия век.

"Първите опити да се прави проверка на пола също не са от вчера. През 1966 година започва проверката на пола, първоначално тя е визуална и физически преглед от лекар. След това започва търсенето на телце на Бар. Много бързо става ясно, че и това не е начинът. Има спортисти, които са прибегнали до манипулация, за да понижат нивото на тестостерона", каза още вирусологът и отбеляза, че днес много трудно би могло мъж да се вмъкне злонамерено в женските редици.

Двете боксьорки са жертви, а истинските виновници са други?

"Световната боксова организация не организира Олимпийските игри и решиха да излязат с всичко това за тези две спортистки. Което е доста нечестно спрямо тях и техните близки. Върху тях се упражнява изключително голям тормоз. Скандалът е много голям и рефлектира. Двете боксьорки стават жертви в случая", коментира на свой ред журналистът от сайта boec.bg Генади Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Маринов допълва, че Имане Халиф и Лин Ю-Тин не са допуснати до Световното първенство, води до двоен стандарт и трябва да има ясни правила.

"Трябва да се търси отговорност на МОК - да излезе с нужните документи и да има пълна яснота. Трябва да има доказателства, за да бъде максимално легитимно всичко. Боксът е напът да бъде изключен от Олимпийските игри", подчерта Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase