Снимка: Lap.bg

"Бях на косъм. Равностоен мач. Сега смятам да си почивам. Това бе мечтата на живота ми. Явно трябва да се примиря, но напротив, няма да го направя" , заяви двукратната европейска шампионка Станимира Петрова при завръщането си в България след третото й участие на Олимпийски игри.

Боксьорката ни премери сили с най-добрите в категория до 54 килограма в Париж, но отпадна на крачка от медалите на Олимпиадата.

Още по темата
"Нищо не се знае, има и Лос Анджелис 2028 г. Не съм взела решение. Определено продължавам, харесвам бокса, просто сега ми трябва по-дълга почивка. Не знам още дали ще участвам на световното първенство, което е скоро - в края на септември", обясни Станимира.

Тя коментира и участието на боксьорките Имане Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван). Двете са състезателки, които не са успявали да преминат успешно тестове за полова принадлежност в миналото, но са допуснати да се боксират в Париж. Тин дори отстрани националката ни в по-високата категория до 57 килограма Станислава Каменова след скандално съдийство.

"Моето мнение е, че ако те (Хелиф и Тин) не са равностойни спрямо останалите, не трябва да участват. Определено изглеждат по-различни, но трябва да се направят нови тестове и да се изкарат доказателства. Нека се види, ако наистина имат различни хромозоми и повече тестостерон, и ако това ги прави неравностойни, то те не трябва да участват.

Оказа се, че е много по-сложно. Аз знам това, което пишат и в медиите. Играла съм в категория до 51 килограма срещу Тин. Бях изумена, че са я изкарали по-висока от мен в тази категория”, заяви Петрова.

"Не, не предстои край. Продължавам да играя и тренирам. Ще играя, докато се чувствам добре", завърши Станимира Петрова, цитирана от БГНЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase