Снимка: БГНЕС

В Деня на украинските военновъздушни сили са представени първите изтребители F-16, доставени от западните партньори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети, но благоради на украинските пилоти и западните партньори:

"От началото на тази война говорим с нашите партньори за необходимостта да затворим небето си за руски ракети и самолети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация, на нашата противовъздушна отбрана, на нашите отбранителни сили. Често чувахме в отговор "Това е невъзможно", но ние направихме възможно това, което беше наша цел, наша отбранителна потребност. Сега то е реалност в нашето небе.

F-16 на въоръжение в Украйна. Ние го направихме", посочи украинският президент в обръщението си за Деня на украинските военновъздушни сили.

"Гордея се с всички наши момчета, които усвояват тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна", допълни той.

"Благодаря на нашия екип за този важен резултат. Благодаря на партньорите, които реално помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - ценим вашата подкрепа!"

На 31 юли източници на Bloomberg съобщиха, че първата партида F-16 е пристигнала в Украйна.

На 4 август The Economist съобщи, че Украйна е получила първите десет от възможните 79 F-16 в последния ден на юли, година след като САЩ дадоха зелена светлина на по-нетърпеливите си европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. Украйна трябва да получи 20 от самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase