Снимка: архив, БГНЕС

Три високоскоростни линии на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви, нарушили сериозно трафика часове преди церемонията по откриването на лятната Олимпиада в Париж. Подпалвачи са атакували съоръжения по линиите между столицата и западната, северната и източната част на страната, предаде БНТ.

Пожарите са предизвикани по инсталации на държавната железница SNFC по линиите от Париж към западната, северната и източната част на страната. От компанията призоваха всички пътници да отложат пътуванията и да не ходят до жп гарите.

Спортният министър Амели Удеа-Кастера осъди вандалските атаки и ги нарече "координиран саботаж". "Атака срещу Олимпиадата е атака срещу Франция", допълни Удеа-Кастера.

Заради атаките са спрени и влаковете на Евростар, които минават под Ламанша и са най-бързата връзка между Лондон и Париж. Очаква се да има редица отменени влакове, както и силно закъснение по графика.

"Заради координирани злосторнически актове, засегнали високоскоростното трасе между Париж и Лил, всички скоростни влакове към и от френската столица се отклоняват през класическото трасе в петък, 26 юли. Това удължава времето за пътуване с около час и половина", обяви Юростар.

Палежи е имало в Лил, Бордо, Страсбург. Работата по овладяване на щетите продължава и в този час.

Транспортният министър Патрис Вергрите определи координираната атака като "криминална проява".

Мерките за сигурност по основните гари и спирки в столицата Париж са допълнително затегнати. Все още никой не е поел отговорност за вандалските прояви, довели до блокиране на железопътния транспорт в деня на откриването на Олимпийските игри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase