Снимка: Facebook

Пожарът, който се разрази преди дни в Гърция, и който доскоро беше на около 600 метра от българската граница, се е разраснал, и вече е почти на границата ни, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Огънят бушува на по-малко от 100 метра от България.

Вчера беше съобщено, че пожарът е овладян. В района на планината Славянка, където се разрази стихията има минно поле, което не позволяваше наземно гасене на огъня.

А поради лошото време гръцките пожарникари спряха да гасят пожара по въздух заради влошаване на времето в района.

Жителите на градовете и селата в близост до границата се молят за дъжд, какъвто бе прогнозиран тези дни. В момента, обаче, дъжд няма, за сметка на силния вятър, който духа и тласка огъня към българската граница.

По информация на "Фокус" в района духа силен вятър, което е довело до разрастване на огъня.

Пожарът в планината Орвилос (Славянка) на гръцка територия в близост до границата с България продължава да гори, като според свидетелства на жители на района вчерашната вечер е била най-кошмарната от избухването му миналия четвъртък, пише местният информационен сайт „Серес 24“, цитиран от БТА.

Изчислява се, че до днес огнената стихия е изпепелила 11 хиляди декара, което е с 2000 декара повече от вчера по обяд, въпреки че през вчерашния ден се появиха съобщения за подобряване на обстановката.

Според публикации в гръцките медии най-вероятната причина за избухването на пожара е мълния. Засегнатият район е горист и труднодостъпен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase