Снимка: БГНЕС

Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия е с висока смъртност - между 50 и 70%. Той може да причини мозъчна треска и подуване на мозъка. Вирусът се пренася при пряк контакт.

“Вирусът е тежка хеморагична треска, природният му резервоар са прилепите. Слава богу такива прилепи, които боледуват от това, у нас няма. Плюс това няма възможност за пряк контакт”, каза епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред "24 часа”.

Проф. Кантарджиев призова родните туристи да са внимателни и да избягват места, на които има инфекции. “Да не търсят емоция на места, където може да се заразят", допълва Кантарджиев.

В индийския щат Керала има много заразени от Нипа вируса. Местните власти предприемат превантивни стъпки след смъртта на 14-годишно момче.

От СЗО вирусът е класифициран като приоритетен патоген поради потенциала му да предизвика епидемия. За момента няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да я облекчи.

Като част от опитите да овладее Нипа, правителството е издало заповеди за създаване на 25 комитета за идентифициране и изолиране на засегнатите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase