Снимка Пиксабей

Полицай застреля чернокожа жена у дома й в Йлинойс, САЩ, заради тенджера с вода. От управлението в града публикуваха запис от камера, който показва как униформеният стреля по жената, предаде Би Би Си.

Серия нелепи ситуации е довела до фаталната стрелба. 36-годишната Соня Маси се обадила на спешния телефон, за да съобщи за предполагаем нарушител в дома си в Спрингфийлд.

Изпратени били двама полицаи. Те я последвали в къщата и я наблюдавали, докато търси документите си.
Единият, Шон Грейсън, забелязал тенджера с вряла вода на котлона на печката. Той шеговито подхвърлил, че няма нужда от пожар, докато са там.

Соня Маси отишла до печката, за да свали тенджерата. После на камерата се вижда как тя и Грейсън се смеят за  „горещата вода", преди тя да каже два пъти: „Изобличавам те в името на Исус!". Тогава полицаите започват да крещят по жената. Те вдигат пистолетите срещу нея и й нареждат да остави тенджерата.

„Ще те гръмна в лицето", казва Шон Грейсън. „Добре, съжалявам", са последните думи на Маси, която заляга и тогава е фатално простреляна.

„Какво друго да направим? Не искам врялата вода в лицето", казва полицаят Грейсън след стрелбата.

Срещу него са повдигнати обвинения за убийство и длъжностно престъпление. Той е уволнен от полицейската служба, пише bTV.

Президентът Джо Байдън изрази съболезнования към семейството на Соня Маси. „Соня Маси, любима майка, приятелка, дъщеря и млада чернокожа жена, трябваше да е жива днес. Смъртта ѝ от ръцете на полицай ни напомня, че твърде често чернокожите американци се сблъскват със страхове за безопасността си по начини, по които много от нас не го правят", добави Байдън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase