Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски поиска трайно и устойчиво решение на "проблема с България".

"Основен приоритет на Македония и новото македонско правителство са добросъседските отношения и най-накрая намирането на трайно и устойчиво решение на проблема, който имаме с източната ни съседка", каза Мицкоски след Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), визирайки България.

"Освен това бих подчертал срещите, които имах с президента Зеленски, както и с председателя на Европейския съвет Мишел, на които ясно представих позициите на новото македонско правителство", добави министър-председателят на Северна Македония във видеообръщение.

Християн Мицкоски е акцентирал по време на форума върху "предизвикателствата в енергетиката, регионалната свързаност, но и какво представлява интересът на РСМ".

"Основният интерес на Македония като държава е да бъде страна, през която ще минават основните енергийни източници, с които ще се захранва Централна Европа", подчерта премиерът.

БГНЕС припомня, че в рамките на форума Мицкоски е разговарял с новия министър на външните работи на Великобритания Дейвид Лами, президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович и Яков Милатович, президент на Черна гора.

Македонският премиер се срещна и с президента Румен Радев. Българският държавен глава изрази надежда, че Република Северна Македония ще ускори изпълнението на двустранния Договор за приятелство добросъседство и сътрудничество с България и на споразуменията на страната с Европейския съюз, което да отвори перспективата за започване на преговори за пълноправно членство с ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase