Снимка: БГНЕС

Европейското първенство по футбол навлиза в решителната си фаза. 8 останаха отборите, които ще определят новия европейски шампион, а тази вечер  ще стане ясен и първият полуфинал.

Четвъртфиналите на Евро 2024 започват с най-интересния сблъсък на този етап от надпреварата. Мнозина определят срещата между Испания и Германия като финал преди финала. Мачът в Щутгарт е от 19,00 часа българско време.

Испания е единственият отбор, който спечели всеки един от четирите си мача до тук в турнира. Тимът нямаше никакви трудности в група с Хърватия, Италия и Албания, като дори не допусна гол. Първото попадение във вратата на Унай Симон изненадващо падна на 1/8-финалите срещу с Грузия (4:1).

Германия също успя да спечели своята група, но със седем точки. Загубата от Швейцария бе избегната в 92-ятя минута за крайното 1:1. Тази първа позиция прати домакините в много по-тежкия поток, но бе въпрос на чест домакинът да спечели своята група. Иначе Бундестима стартира с ударното 5:1 над Шотландия и 2:0 с Унгария.

Двата отбора са се срещали едва три пъти на Европейско първенство, като през 80-те години си разменят по една победа в груповата фаза. Третият случай е далеч по-ключов, като това е финалът през 2008 година, когато Испания печели минимално 1:0.

Вторият четвъртфинал от Евро 2024 противопоставя Португалия и Франция от 22,00 часа в Хамбург.

В груповата фаза Португалия стартира с шест точки, с което си осигури първото място и изненадващата загуба от Грузия не бе важна за крайното подреждане. Франция пък не допусна поражение, но спечели само срещу Австрия. Представянето на „петлите“ в защита бе на ниво, но офанзивните действия поставят сериозни въпросителни пред Дешан.

Португалия продължи с лутането пред противниковата врата и на осминафинала със Словения. В него станахме свидетели на неописуема драма, която изпрати мача в продължения. В 105-ата минута Кристиано Роналдо пропусна от бялата точка, а второто продължение бе за словаците. Те имаха няколко добри ситуации, с които да измъкнат победата, като най-добрата бе пропиляна от Бенямин Шешко, който излезе необезпокояван сам срещу вратаря. Именно португалския врата Диого Коща бе феноменален при последвалите дузпи и отрази три от три изпълнени.

Франция пък спечели срещу Белгия с 1:0. По-добрата игра на „Петлите“ бе възнаградена с автогол на Вертонген в 85-ата минута, който последва след удар на резервата Коло Муани.

Последната среща между двата отбора бе на предишното Европейско първенство. Двата отбора завършиха 2:2 в груповата фаза, но три от попаденията паднаха от дузпи. През 2016 година португалците печелят финала именно срещу този противник след продължения, като това е и единствената им победа в съперничеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase