Снимка БГНЕС

Руските спецслужби засилиха още строгите мерки за сигурност на президента Владимир Путин и той вече носи бронежилетка на публични събития на открито. Това твърдят пред The Moscow Times двама руски служители, присъствали на редица публични изяви на президента, както и източник, близък до Кремъл.

“Кремъл приема сериозно сигурността на Путин. Той е защитен от цяла армия видими и невидими пазачи”, разказа официален служител, който е бил на парада за Деня на победата на 9 май. Твърди се, че Кремъл е обезпокоен заради скорошните атаки срещу високопоставени политици, като затова затягат допълнително мерките.

Освен това се смята, че президентът носи бронежилетка поне от 2023 г. насам, дори и в Москва. В Деня на победата на Червения площад той също е бил с жилетка срещу куршуми. “Путин, изглежда, ходи по доста скован начин и няма естествени гънки на гърба на палтото му, когато ходи и се ръкува с военните”, посочи Джейд Милър - британски консултант по високорискова сигурност, след като изгледа клипове от 9 май.

Сред рисковите фактори за Кремъл са заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд по обвинения във военни престъпления, потенциални атаки с украински дронове, както и нападения от радикални ислямисти, обясни друг служител. По думите му Кремъл е на нокти след убийството през 2022 г. на японския премиер Шиндзо Абе и опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо миналия месец.

“Мерките за сигурност са на стандартно ниво. Ние правим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на президента”, заяви говорителят Дмитрий Песков през май след опита за убийство на Фицо.

Реално спецслужбите контролират всичко в живота на Путин, дори какво яде, коментира още анонимен източник. “Президентът има лични готвачи, които винаги пътуват с него. Хранителните стоки също се носят с него”, добави той. Група офицери пътуват винаги с него и проверяват всички ястия преди президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase