Снимка: архив, БГНЕС

Русия концентрира сили край северната част на украинската Харковска област, откъдето по-рано този месец започна настъпление, но все още няма достатъчно бойци, за да осъществи мащабна офанзива в района, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Украйна съобщи, че е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили на 10 май започнаха настъпление през границата, което разкри нов фронт във войната. Това накара Киев да изтегли сили от други части на линията на бойно съприкосновение.

Още по темата
Генерал-полковник Сирски заяви, че Русия продължава да изпраща допълнителни полкове и бригади от други райони и от тренировъчни полигони, за да увеличи присъствието си по двете основни направления на атака в северната част на Харковска област.

Това включва района между селата Стрилеча и Липци и околността на граничния град Вовчанск, където в момента се водят улични боеве.

„Тези сили в момента са недостатъчни за широкомащабно настъпление и пробив на отбраната ни“, заяви Сирски в социалната мрежа „Телеграм“.

Той заяви, че „създаването на запас от боеприпаси“ от Украйна също е намалило настъпателните способности на руските сили.

Думите му предполагат, че острият недостиг на артилерийски снаряди на Киев е облекчен, откакто след месеци забавяне през април САЩ най-сетне одобриха голям пакет помощ за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че доставяните американски оръжия помагат за стабилизирането на украинската фронтова линия.

Русия е съсредоточила настъплението си предимно в източната част на Украйна, където силите ѝ бавно напредват, след като през февруари превзеха град Авдеевка в Донецка област.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase