Снимка: БГНЕС/ЕРА

28 украински командири са изправени пред наказателно разследване заради военни провали от началото на неотдавнашната руска офанзива край Харков, предаде ДПА.

Държавното бюро за разследване на Украйна е започнало разследване, съобщават днес украинските медии.

Офицерите са обвинени, че не са успели да организират правилно защитата на границата на Украйна с Русия. Производството е вписано в официалния съдебен регистър.

След руската атака в района на 10 май украинската армия трябваше да евакуира силите си от предните позиции и няколко села, като имаше големи загуби на войници и оборудване.

Съобщава се, че разследваните 28 офицери са от командното ниво на 125-а бригада, 415-и стрелкови батальон, 23-а механизирана бригада и други части.

След първото отстъпление в резултат на руската офанзива командването на украинската армия замени командващия генерал в района. Губернаторът на Харковска област Олех Синехубов нареди на строителните компании да му докладват защо укрепленията не са построени, както е било разпоредено.

Украинските сили успяха да забавят настъплението на руските войски едва след дни, въпреки че тежките боеве на новия фронт продължават.

Вчера президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия е възстановила контрола си в района. Военни експерти твърдят, че новата руска атака има за цел да обвърже украинските сили и да изведе руската артилерия напред, така че в обхвата на руските оръдия да се окаже вторият по големина град на Украйна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase