Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отборът на Манчестър Юнайтед спечели за 13-и път в историята си Купата на Футболната асоциация в Англия (ФА Къп) и първа от 2016 година, надигравайки с 2:1 шампиона и градски съперник Манчестър Сити във финала на стадион „Уембли“. С успеха „червените дяволи“ си осигуриха участие в турнира Лига Европа през следващия сезон, а Манчестър Сити пропусна да стане първият английски тим, който печели дубъл в два последователни сезона.

Успехът за Юнайтед донесоха тийнейджърите Алехандро Гарначо и Коби Майну с попадения, съответно в 30-ата и 39-ата минута, а за Манчестър Сити се разписа Жереми Доку в 87-ата минута.

Двубоят, който бе повторение на финала в ФА Къп от миналата година, когато Сити триумфира, започна с интересна ситуация в наказателното поле на Манчестър Юнайтед след падане на Ерлинг Холанд, но реферът отхвърли протестите на „гражданите“ за дузпа.

„Червените дяволи“ поведоха в 30-ата минута, когато Алехандро Гарначо се възползва от грешка на защитника на Манчестър Сити Йошко Гвардиол и реализира за 1:0.

Осем минути по-късно Маркъс Рашфорд отново вкара топката във вратата на Сити, но попадението не бе зачетено заради засада на аржентинеца Гарначо. Манчестър Юнайтед обаче все пак скоро увеличи аванса си, след като в 39-ата минута Бруно Фернандеш намери 19-годишния Коби Майну, който с отлично изпълнение от близко разстояние преодоля вратаря на Сити Щефан Ортега за 2:0 в полза на Юнайтед.

Първото полувреме приключи с два гола аванс за Манчестър Юнайтед, а след подновяването на играта през втората част, в 55-ата минута нападателят Ерлинг Холанд удари греда за Манчестър Сити. Натискът на „гражданите“ продължи и в 59-ата минута Кайл Уокър получи удобен пас и стреля, но Андре Онана реагира навреме.

Пет минути по-късно Фил Фоудън подаде към Хулиан Алварес, който обаче бе неточен.

В 68-ата минута Гарначо бе близо до втория си гол в мача, след като насочи топката към долния десен ъгъл на вратата на Сити, но Ортега внимаваше и спаси.

Футболистите на Манчестър Сити имаха нови две възможности в рамките на две минути между 75-ата и 77-ата, когато първо Холанд бе съборен в наказателното поле на Юнайтед, но сигнал за дузпа отново не последва, а след това Кайл Уокър отправи изстрел от далечна дистанция, но вратарят на „червените дяволи“ Онана се справи.

Шампионите скъсиха изоставането си в 87-ата минута, когато Фил Фоудън намери влезлия като резерва Жереми Доку, който стреля от ляво по атаката на Сити. Андре Онана не успя да се намеси добре и „гражданите“ намалиха за 1:2.

Манчестър Юнайтед издържа на опитите на противника да стигне до изравняване и спечели трофея за сезон 2023/2024.

Победата на Юнайтед във финала на ФА Къп праща Челси в турнира Лига на конференциите догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase