Снимка: БГНЕС
fallback

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия на Иран, че „един от хеликоперите от кортежа“, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“, съобщава иранската агенция Мехр.

"Различни спасителни групи се придвижват към мястото на инцидента, но заради мъглата и лошото време, може да им отнеме време да достигнат района“, казва Вахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол, съобщава БТА.

Oще по темата
Според информацията екипите са установили контакт с придружители на президента. Районът, в който е станал инцидентът, е планински и Вахиди изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предоставят повече информация.

Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан -  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан тази сутрин, за да открие язовир. На церемонията присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете нации изграждат на река Арас.

Посещението дойде въпреки охладнелите отношения между двете страни, включително заради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 г. и дипломатическите отношения на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация разглежда като свой основен враг в региона, припомня Асошиейтед прес.

Иран разполага с различни модели хеликоптери, но международните санкции затрудняват получаването на части за тях. Неговият военен въздушен флот също до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г.

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е ръководил съдебната система на страната. Раиси се смята за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че той може да замени 85-годишния лидер след смъртта му или оттеглянето му от тази роля.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Бонго Бонго

преди 1 месец

Курбан , вятърът на промяната

7

Анонимен

преди 1 месец

Кармата не закъсня.

6

АнонимеН

преди 1 месец

ЦРУ ОБЯВИ, ЧЕ АКТИВИРА НЕПРЕКЪСНАТО СПЯЩИ КЛЕТКИ! А АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛЕЛ 2-РИ МАНДАТ И ГЛАВАТА НА АЯТОЛАХ ХАХАВОТЕЙЮ ЩЕ ПАДНЕ СЪЩО!

fallback