Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е нанесла удар по самолетен завод в руския град Борисоглебск във Воронежка област, предаде украинската агенция УНИАН, като се позова на украинското военно разузнаване.

Още по темата
В резултат от нападението с безпилотни летателни апарати са поразени основни производствени мощности, заяви пред Радио "Свобода" говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) към украинското министерство на отбраната Андрий Юсов.

"Това е, което можем да установим по информация от различни източници. Имало е тътен – това също можем да потвърдим. Няма да разкриваме подробности, но по предварителна информация са поразени основни производствени мощности на завода", отбелязва Юсов, цитиран от УНИАН.

Ройтерс също информира за удара, като се позовава на свой източник от украинското разузнаване, който не дава подробности за размера на нанесените щети, както и за използваните при нападението оръжия.

По-рано днес руското министерство на отбраната е обявило, че два дрона са свалени над Воронежка област, посочва Ройтерс. Според източника на тази агенция е ударен 711 самолеторемонтен завод в Борисоглебск.

Градът се намира на около 350 километра от украинската страна на североизточната фронтова линия в Украйна, уточнява Ройтерс, като отбелязва, че информацията не може да бъде проверена по независим път. Агенцията припомня, че Украйна е засилила атаките си дълбоко в руска територия, взимайки под прицел руски военни съоръжения.

Руски канали в приложението "Телеграм" са съобщили, че в нощта на 8 срещу 9 април безпилотни летателни апарати са атакували Борисоглебския учебен авиационен център във Воронежка област, отбелязва УНИАН. Според руската информация нападението е било с два дрона.

УНИАН посочва, че според Русия дроновете са свалени, но в социалните мрежи са се появили кадри, на които се вижда, че безпилотниците са достигнали целта и са я поразили. Украинската агенция посочва, че руските сили са се опитали да свалят дроновете, откривайки огън от няколко места в авиобазата. Впоследствие според УНИАН на кадрите се виждат и се чуват мощни взривове.

"Зад нападението в Борисоглебск стои ГУР. Има значителни поражения в главния производствен цех", казва източник на УНИАН.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase