Главният държавен здравен инспектор съобщи за огнища за коклюш в четири училища в София. Какво може да направим, за да се предпазим?

"Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път. Намира най-добра почва в колективи, в които хората са заедно дълго време. Точно такива са училищата, детската градина или пък вкъщи. Според публикации 50-55% от случаите децата се заразяват от родителите си, до 25% от случаите - от братчетата и сестрите си, в 8-10% - от баби и дядовци", разясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Коклюшът започва като обикновена настинка и това пречи да бъде навреме диагностициран, обясни специалистът.

"Може да засегне всички възрасти, но 71% от случаите са при деца под 5 години, а 38% са при деца под 6 месеца. Кърмачетата са уязвими, защото при тях все още поставянето на ваксини и имунизацията не е напълно приключила. Те имат недостатъчно развита защита. За да бъдат предпазени те в първите месеци от живота им, се препоръчва бременните жени през триместър от бременността да бъдат ваксинирани, за да може изграденият от тях имунен отговор да се предаде на бебето и антителата да го предпазват в първите месеци", каза проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът от БАН разясни и какво може да се направи за ограничаване на заболяването.

"Много добра хигиена. Всеки да е сигурен, че всички необходими ваксини са поставени на детето му, в това отношение и за коклюш. Когато не се чувстваме добре, да се изолираме. Възрастните хора в семействата, при които има и бебе, също могат да се ваксинират. Проблемът е, че имунитетът, който ваксината създава, започва да намалява след петата, особено след десетата година. Хора, които са на по-голяма възраст, не са защитени, могат да бъдат инфектирани. Може да протече и безсимптомно, но това не им пречи да заразяват", заяви проф. Александрова.

По думите ѝ коклюшът може да предизвика много сериозни усложнения, особено при малките деца.

"Кашлицата е изключително неприятна. Може да се стигне до пневмония. В някои случаи да се стигне до сериозни усложнения от страна на централната нервна система. На 3-5 години има по-широко разпространение на коклюш. В световен мащаб се регистрират 24 млн. случаи годишно, от около 160 000 смъртни случая. 96% от смъртните случаи са при малки деца", посочи гостът.

Стрептококи бактериите са навсякъде и през последните години зачестиха, отбеляза тя.

"Случващото се в Япония не е нещо непознато. Това е т.нар. свързан със стрептококите токсичен шоков синдром, който е познат в медицината и се случва рядко. Увеличиха се случаите на стрептококови инфекции след отпадането на мерките. Може да бъде овладяно с антибиотици", посочи още проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase